Відомі прояви громадської активності

Подаємо огляди місцевих засобів комунікації у 2016 - 2018 рр, в яких йдеться про громадську активність у сільських громадах.


Білозерський район

Прояви активності

Б. Романченко «Заради справедливості», стор 3, середня «Придніпровська Зірка»  №5 29.01.2016
збори жителів с. Федорівки  стосовно оплати  земельних паїв
«Безоплатна правова допомога» «Придніпровська Зірка»  №9 26.02.2016
проведення зборів мешканців Білозерського району та проведення  з  правознавцями Центру безоплатної вторинної правової допомоги  у вигляді онлайн-конференції
К. Павловсьа «Правовий семінар для сільрад», стор, 2, 3, середня «Придніпровська Зірка»  №10  04.04.2016
інформація про проведений семінар для працівників сільських рад  ( питання децентралізації,. організація боти із зверненням громадян,. Ознайомлення з вимогами законодавства України щодо надання доступ до публічної інформації) семінар «Доступ громади до інформації про бюджет:правові аспекти» Білозерський молодіжний центр регіонального розвитку, ГО  Центр «Жінчі перспективи, БО Фонд громади м. Херсона «Захист»»
С. Березко  ( координатор акції) «Зробимо Україну чистою разом!», стор. 6,   велика «Придніпровська Зірка»  №18 29.042016
висвітлення  найбільшої щорічної Всеукраїнської акції з прибирання та благоустрою територій що  відбулася в Білозерці та с. Велитенське толока ««Зробимо Україну чистою разом!»,

2017 рік На Білозерщині стартував проект «Посилення правових можливостей сільських громад»
Правові можливості мешканців сільських громад Білозерського району будуть посилені шляхом доступу до первинної безоплатної правової допомоги на базі Офісу Мережі правового розвитку.
Вже з 1 лютого цього року в Білозерському районі розпочався проект «Посилення правових можливостей сільських громад», який реалізується громадською організацією «Білозерський центр регіонального розвитку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».
Проект передбачає не тільки роботу стаціонарної юридичної приймальні Офісу Мережі правового розвитку (далі – Офіс МПР), але й виїзні консультації в 7 віддалених громадах, які входять до складу Миролюбівської (Радянської) та Федорівської сільських рад Білозерського району. Також виїзди здійснюватимуться в села Томина Балка, Музиківка та Широка Балка.
«Незважаючи на системну роботу Білозерського Офісу Мережі правового розвитку (раніше ЦПІК) на протязі 6 років в селах Білозерського району Херсонської області, попит на безоплатну правову допомогу серед сільського населення не зменшується. – говорить Елла Петренко, керівниця проекту. – У співпраці з Білозерським бюро правової допомоги, ми плануємо проведення спільних локальних круглих столів в громадах для вироблення механізмів співпраці (переадресація клієнтів, можливості співфінансування, спільні заходи тощо), спільні виїзди юристів Офісу МПР та Бюро правової допомоги. Для просування моделі надання безоплатної первинної правової допомоги за рахунок коштів сільських рад ми плануємо ініціювати створення робочих груп за участі депутатів місцевих рад та представників громади, які разом з нашими юристами працюватимуть над розробкою пакету необхідних документів для впровадження системи безоплатної правової допомоги у 2017р. – проекти програми, рішень, процедурних документів тощо. Для учасників цього процесу будуть проведені навчальні семінари-огляди чинного законодавства у сфері надання БППД та на інші актуальні в громаді теми (особливо щодо об’єднання громад).

Також ми продовжимо розпочату роботу у 5 селах об’єднаної Музиківської громади: за необхідності буде організоване виїзне та дистанційне (скайп-зв’язок за участі сільської бібліотеки) надання первинної правової допомоги, навчальні семінари для депутатів об’єднаної територіальної громади, юридична підтримка сільради щодо впровадження системи безоплатної правової допомоги».

Наразі вже плануються перші круглі столи з обраними сільрадами, під час яких і буде обговорено подальший механізм співпраці влади і громадськості в рамках проекту.
http://decentralization.gov.ua/news/4276

Музиківська сільська об’єднана територіальна громада

Структури громадянського суспільства та ініцітивні групи
ГРОМАДСЬКА РАДА
1. Пирожок Любов Іванівна (голова)
2. Клок Світлана Дмитрівна (секретар)
3. Компаніченко Наталя Михайлівна
4. Безродня Ірина Іванівна
5. Мельник Віталій Григорович
6. Гордовенко Віктор Петрович
7. Зощук Катерина Петрівна
8. Андруневич Олександр Михайлович
9. Архімандрит Іаков
10. Васильєв Василь Михайлович
11. Іванов Валерій Костянтинович
12. Шабельніков Сергій Григорович
13. Пилипчук Геннадій Михайлович
14. Мельниченко Ірина Леонідівна
15. Авдоян Гамлет Смоі
16. Погрібна Людмила Сергіївна
17. Гелета Іван Васильович
Контактна особа
Пирожок Любов Іванівна
0953771183
Актив Молодіжної громадської ради
1. Погрібна Людмила (голова)
2. Волошина Ольга (секретар)
3. Врублевська Катерина
4. Григоренко Олена
5. Каліберда Людмила
6. Колісніченко Катерина
7. Лазаренко Вадим
8. Мельниченко Альона
9. Нестеренко Олександр
10. Плотнік Вадим
11. Трибушна Тетяна
12. Третяк Тетяна
13. Чихун Максим
14. Чихун Олександр
15. Яцура Галина
16. Колісніченко Олександр
Контактна особа
Бондаренко Людмила
0957675366
ГО «Турбота»
Актив ГО «Турбота»
1. Плахтирь Лілія Іванівна (голова)
2. Яновська Тетяна Володимирівна (секретар)
3. Бондаренко Валентина Степанівна
4. Возбранна Тетяна Віталіївна
5. Гошко Анатолій Іванович
6. Загоруйко Марія Георгіївна
7. Зощук Катерина Петрівна
8. Князь Василь Йосипович
9. Колісніченко Людмила Леонтіївна
10. Кузема Володимир Іванович
11. Лукічов Станіслав Миколайович
12. Пирожок Любов Іванівна
13. Пятько Олександр Петрович
14. Церковна Євдокія Дмитрівна
15. Цокол Олена Вікторівна
16. Чихун Тамара Леонтіївна
17. Чорна Галина Андріївна
18. Чорна Ольга Петрівна
19. Чорний Анатолій Леонідович
20. Яновський Олександр Володимирович

1.Громадська організація «Турбота» є місцевою недержавною неприбутковою громадською організацією, яка об’єднує громадян, які постійно або тимчасово проживають у селах ради на засадах єдності інтересів для спільної реалізації поставлених цілей та завдань.
2.Громадську організацію «Турбота» засновано згідно Закону України "Про об'єднання громадян", вона має статус місцевої громадської організації, яка об’єднує громадян з метою пропагування покращення якості надання медичних послуг, удосконалення первинної медико-санітарної допомоги, вивчення і втілення здорового способу життя.
3.Громадська організація «Турбота» є незалежним формуванням, існує самостійно, не входить до складу інших громадських та політичних формувань, не є політичною або релігійною організацію. Діяльність організації поширюється на територію Музиківської сільської ради.
4.Втручання державних органів та посадових осіб в діяльність організації, як і втручання організації в діяльність державних органів, посадових осіб та в діяльність інших об’єднань громадян не допускається, крім випадків, передбачених законом. Організація є некомерційною, не переслідує цілей отримання прибутків та має статус неприбуткової організації.
**Мета та завдання ГО "Турбота"
Контактна особа
Плахтирь Лілія Іванівна
0509691965

Звіт за 2016 рік Громадська організація «Музичани» була створена влітку 2010 року групою активісток, яким не була байдужа доля села Музиківка та місцевих мешканців.
Метою діяльності організації є поліпшення умов життєдіяльності населення, розбудова соціальної інфраструктури та розв’язання поточних проблем територіальної громади с. Музиківка.
Основним завданням бачимо проведення капітального ремонту будівлі ясел-садку, яка вже 10 років не використовується, діти переведені в приміщення школи. Це глобальний проект до якого ми йдемо маленькими кроками, співпрацюємо з владою, підвищуємо власну організаційну спроможність, активізуємо населення, пробуємо себе в ролі фонду громади.
Активно збираємо кошти громади для вирішення поточних проблем села – це і придбання таких необхідних  пилососів і прасок в ясла-садок, і виготовлення нових меблів в бібліотеку, і допомога  з матеріалами для кріпленням обладнання в школі.
Займаємося вирішенням проблеми освітлення вулиць, разом з сільською радою в 2011-2012 роках реалізовували проект «Модернізація системи зовнішнього освітлення шляхом запровадження сучасних технологій у процесі розвитку інвестиційної привабливості с. Музиківка». Загальний бюджет близько 400,0 тис гривень. Наша організація за два роки  для реалізації цього проекту зібрала з підприємців та місцевих жителів близько 60,0 тис. грн. Зараз розробили проект «Партнерське освітлення» (з підключенням вуличних світильників до облікової системи конкретного жителя) і шукаємо фінансування для його реалізації.
Важливим напрямком діяльності є активізація молоді. Опікувалися Молодіжною громадською радою, яка активно діяла в 2011-2013 роках, було реалізовано ряд спільних проектів та ініціатив – створення молодіжного центру на базі бібліотеки, розмальовування автобусних зупинок, створення молодіжного скверу в центрі села, організація Днів Європи, прийом Євроавтобусу-5 та ін. З вересня 2017 плануємо активізувати роботу з оновлення складу та відновлення роботи Ради.
За останні три роки відкрився новий для нас напрямок - співпраці з активними місцевими жителями, які бачать проблеми і хочуть їх вирішити вже обраним способом. Ми допомагаємо знайти фінансування на реалізацію ідеї через мінігранти, сільську раду та місцевий бізнес. Надаємо методичний супровід проектам.

Реалізовані проекти за 2016 рік
«Ніякої тиші у клубі «Затишок» отримав фінансування від Британської ради в рамках проекту «Активні громадяни» та за підтримки Фонду «Об’єднання» у розмірі 9940 грн, було залучено близько 2000грн  з місцевих жителів не враховуючи волонтерську роботу. В рамках проекту активізовано жителів с.Висунці і згуртовано їх навколо клубу «Затишок», в якому створено простір для активного та змістовного дозвілля, придбано настільні ігри, тенісний стіл, зроблено дитячий майданчик.
«Крути педалі!» отримав фінансування  також від «Активні громадяни»  Британської ради у розмірі 9920грн, було залучено близько 3000грн  з місцевих жителів, від місцевих підприємців отримали солодкі подарунки, грамоти, медалі для учасників заходів. В рамках проекту об’єднано дітей та молодь навколо проблеми здорового способу життя, популяризації велоспорту, побудовано велопарковку на території школи, проведено велоквест і велопробіг карапузів для залучення різних цільових груп до проекту. Партнери підприємці облаштували велопарковки біля своїх магазинів.
«Розвивально-ігрове середовище для соціалізації дошкільнят» третій проект переможець наших активістів та нашої організації . Від Британської ради отримали  15000 гривень на придбання розвиваючих меблів для старшої групи Музиківського ясла-садку. В рамках проекту спробували нову для нас практику організації благодійних ярмарок, дякуючи якій залучили більше двох тисяч гривень.

Наша команда
Крута Людмила – голова ГО «Музичани», завідувач ясла садку
Михайлова Валентина – проектний менеджер, вихователь ясла-садку.
Погрібна Людмила – проектний  менеджер, спеціаліст сільської ради.
Пономарьова Марія – проектний  менеджер, спеціаліст сільської ради.
Поберезська Олена – бухгалтер організації, бухгалтер ясла-садку.
Насонова Жанна – проектний  менеджер, спеціаліст сільської ради.
Компаніченко Ольга – проектний  менеджер, вчитель школи.
Лейбзон Олександр Арнольдович – дорадник організації, Музиківський сільський голова

Вдячні всім жителям села та небайдужим за матеріальний, моральний та організаційний вклад в поліпшення умов життя в нашому селі, а особливо:
Андруневичу Олександру Михайловичу
Пилипчуку Геннадію Михайловичу
Карпу Віктору Федоровичу
Славичу Василю Васильовичу
Трибушній Тетяні Вікторівні
Пилипчак Валентині Андріївні
Плотніку Миколі Петровичу
Чихун Тамарі Леонтіївні

Контактна інформація
Адреса організації - 75023, Херсонська область, Білозерський район, село Музиківка, вулиця 40 років Перемоги, будинок 35 А
Телефон – 56335, електронна адреса – muzychany@gmail.com

Контактна особа
Крута Людмила Анатоліївна
т. 0669994533

Громадська організація сприяння розвитку освіти Музиківської сільської громади «Освітня ініціатива» (у подальшому – ГО «Освітня ініціатива») є місцевою недержавною громадською організацією, яка об’єднує жителів Музиківської сільської громади, що виявили бажання сприяти розвитку освіти місцевого населення для реалізації статутної мети та завдань.
ГО «Освітня ініціатива» є некомерційною неприбутковою організацією та не має на меті отримання прибутку від своєї діяльності.
Організаційно-правова форма: громадська організація.
Організація співпрацює з органами державної влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян України, а також із міжнародними організаціями, установами, організаціями та органами іноземних держав. Втручання державних органів та посадових осіб в діяльність організації, як і втручання організації в діяльність державних органів, посадових осіб та в діяльність інших об’єднань громадян не допускається, крім випадків, передбачених Законом.
3 метою реалізації своїх основних цілей ГО «Освітня ініціатива» має право бути засновником установ, організаці з правами юридичної особи, брати участь в роботі в національних та міжнародних організаціях, діяльність яких не суперечить цілям і задачам організації згідно діючого законодавства України.
**Мета та завдання ГО «Освітня ініціатива»
**Активи ГО «Освітня ініціатива»



2017  British Council Ukraine в рамках програми «Active Citizens Ukraine» підтримала 2 проекти активістів нашої громади, а саме:
1.«Громадське освітлення у с. Висунці».
  Мета проекту: активізувати соціальну взаємодію жителів села, місцевої влади для вирішення проблеми вуличного освітлення вулиць Українська (4 ліхтаря), Південна (4 ліхтаря), Польова (4 ліхтаря), Садова (2 ліхтаря), Північна (2 ліхтаря), Зв’язківців (1 ліхтар).
   Керівник проекту - В.А.Пилипчак.
2.«Відкритий клас» (с. Східне).
    Мета проекту: створення альтернативних форм освітнього простору, що сприятиме фізичному, інтелектуальному та творчому розвитку учнів.
     Керівники проекту: Р.В.Бурдулі, А.М.Місюра.
    Вітаємо переможців та бажаємо успіхів у реалізації задуманого!
Т.В.Трибушна, спеціаліст з муніципальних ініціатив та інвестицій

12 березня 2017 року в Східненському будинку культури було проведено збори громадян. Рішення – створити клуб відпочинку на природі й спортивної риболовлі «Поплавок». Девіз клубу – «Самоорганізація та самоконтроль». В 2017 році членами клубу стали 170 осіб. В процесі робіт  виявилась група активістів-волонтерів, яка не тільки збирала добровільні внески, а й взяла активну участь в ремонті греблі, рибозагороджувачів, закупці малька коропа та ін.

28 жовтня в спортивному залі Музиківської ЗОШ відбувся товариський матч з мініфутболу між командами «Амалтея» (Херсон) та «Зеніт» (Музиківка).
    Дякуємо всім вболівальникам, які не злякалися погодніх умов та прийшли підтримати нашу команду!
М.Л.Михайлов, інструктор по спорту

Нові перемоги!
В серпні місяці 2017 року на території села Музиківка були реалізовані два проекти «Безпечне дитинство» та «Музична зупинка» на загальну суму 29 230 грн., отриману від Британської ради в рамках програми «Активні громадяни» за підтримки фонду «Об’єднання».
В рамках першого проекту була огорожена земельна ділянка по вулиці В.Карла для розміщення дитячого майданчика та встановлено дорожній знак «Обережно діти». Тепер, власними силами, створюємо майданчик. Запрошуємо всіх бажаючих долучатися до процесу, адже всередині ще порожньо.
Другий проект присвячений зупинці, яка з’явилася на перехресті вулиць В.Карла та 1 Травня в результаті спільної роботи жителів села, депутатів та сільського голови, адже фінансування від закордонних інвесторів було направлене виключно на метал. Все інше ми створили разом: змайстрували конструкцію, підготували земельну ділянку, зробили асфальтове покриття.

Тепер безмежні подяки:
за участь в реалізації проекту «Безпечне дитинство», за фізичну, матеріальну, фінансову та моральну допомогу: Гордовенку В.П., Каракасіді Г.П, Посуньку В.В., Янковому А.О., Воронцову Т.О., Мельниченку С.В., Бондаренку Г.В., Сопіжуку М.ф., Зварійчуку А.В., Бокію О.В., Тімкіну В.О., Чапалі О.В., Бойку С.А., Бойко Є.С., Федо- сенку С.Д., Мельнеченку О.В., Мельнеченко А.В., Микитась С.І., Карлу Ю.М., Компаніченко О.І., Деіцидюк Д.І., Адамковичу Г.М., Колісніченку В.І., Славич Н.В., Лисенко А.О., Янчук О.І., Шабельніко- ву С.Г., Насонову А.В., Насонову Т.А.
за участь в реалізації проекту «Музична зупинка»: Шабельнікову С.Г., Пилипчуку Г.М., Штучці Г.І., Руденку А.О., Сахно І.Б., Мельне¬ченку О.В., Ільяшу В.Л., Шпилевому Д.С., Бурдину О.М. Окреме «дякую» депутатам та сільському голові за всебічну підтримку.
Ж.Ж.Насонова, керівник проектів

Станіславська сільська об’єднана територіальна громада
Конкурс дитячої творчості "Станіславські зірочки"
 29 травня  2016 р. в Станіславському  Будинку культури відбувся  третій  фестиваль  - конкурс  дитячої творчості  « Станіславські зірочки», приурочений  до Дня  захисту дітей. У фестивалі  прийняли участь  колективи  району:  Білозерки, Олександрівки, Ш. Балки,  Миролюбовки, Нової Дмитрівки  та Станіславу.
 На яскраво   прикрашеній сцені  фестиваль відкрили Анастасія Іванушкіна  та  Зразковий духовий оркестр Станіславської ДМШ під керівництвом О. Кравця. Були  запрошені гості, які зайняли почесне місце у   жюрі  Начальник відділу культури РДА  ( голова жюрі ) Шевченко С.М, викладач  вищої категорії Білозерської ДМШ та керівник народного ансамблю « Велетняночка»  Будник М.А,  викладач хореографії Херсонського училища культури Режик І.І, директор Білозерського РБК Нефьодова О.В.

      Звісно жоден   фестиваль не обходиться  без номінації « Глядацьких симпатій»  членами, якого стали --  приватний підприємець  Стасюк Т.М та член  виконавчого комітету Станіславської сільської ради Золотарьова Н.М.. Чотири години   Станіславці  отримували насолоду та задоволення  від виступів дітей , які старанно показували свою майстерність  в різних жанрах , адже  учасники та їхні керівники  приклали багато  зусиль в цьому конкурсі.

  Членів жюрі очікувала кропітка праця, адже саме найважче  оцінювати дітей.   Проте були визначені переможці фестивалю - конкурсу « Станіславські зірочки»:

 В  номінації хореографічного жанру  перші місця посіли:   хореогр. кол.  Білозерського РБК « Арабеск» ( кер. А. Нефьодова) , «Міріданс» Станіславської ДМШ ( кер. А.Нефьодова),  зразковий  колектив Білозерської ДМШ « Фієста» ( кер. І. Горєєва), друге місце  посіли  хореогр.кол. « Енергоу» Білозерського РБК ( кер І. Рижкова) ,  « Фієста» ( кер І. Горєєва) , « Міріданс» ( кер. А. Нефьодова» , почесне третє місце  посіли  хореогр.кол. Станіславського ясел – садка  « Золоті промінці» ( кер. Л. Кулинич ) ,  « Грація» с. Олександрівка ( кер . Я. Гасан) , « Арабеск»  ( кер. А. Нефьодова). В  номінації мала форма -- перше місце отримала  Аліна Чухрай , друге Валерія Козорєзова,  третє місце розділили дуети  « Міріданс»  ( кер А.Нефьодова) , « Смайл»    (кер .К. Лубковська)  Станіславська ДМШ.  У  вокальному жанрі  перше місце посіли ;  Квартет « Імпульс», ансамбль « Дзвіночки»,  Софія Козко  Широкобалківського СБК ( кер. С. Симоньянц)  ,  Христина Муравська Станіславська ДМШ ,друге місце отримали  Катрідж Маргарита  дует  Д. Честюкін , І. Толмач Новодмитрівського  СБК ( кер. Н. Ісаєва, Олекандра  Петренко  Станіславська ДМШ ( кер. Т. Побережна)  , ансамбль « Надія» Станіславської  ЗОШ ( кер. М. Петренко), трете місце  зайняли  Яновська Діана  Ш. Балківського СБК ( кер. С. Симоньянц),  ансамбль  « Чарівниця» с. Олександрівка ( кер. Л. Сігарьова ),   , Юлія Ткаченко , Яна Сальчук ( кер.  М. Петренко). В номінації театрального жанру   перше місце отримав Станіславський  СбК ( кер. В. Чумаченко) , друге учні Станіславської ДМШ

( кер. А. Боришполець). Всі інші учасники були відзначені почесними  подяками за участь.

  Працівники  Будинку  культури висловлюють  щиру подяку сільському голові В.В. Желуденку у фінансуванні та підтримці цього фестивалю , всім головам фермерських господарств, підприємцям та жителям села.  Дякуємо за  не байдужість до нашої культури громадянам, які підтримали номінацію « Глядацьких симпатій» ,  завідувачу дитячого ясел – садка , районному депутату Кислій Л.Г., Євгену Білому за  допомогу у  оформлені сцени , дякуємо всім керівникам клубних закладів , музичних шкіл ,що в нелегкий час знайшли змогу  приїхати до нас на фестиваль -- бо любов до пісні та танцю починається з дитинства  - наші діти  - це майбутнє нашої Держави http://stanislav.rada.org.ua/kz-kdk-lider-19-35-24-20-03-2016/
«Мірідансу »присвоєно звання «Зразковий»                     
Хореографічний колектив «Miridance» працює на базі Станіславської дитячої музичної школи з 2013року. Засновником колективу була Єлизавета Генадіївна Сербіна, згодом колектив став працювати під керівництвом Нефьодової Анастасії Олександрівни.
   В ансамблі «Miridance» чотири навчальні  групи. В них мистецтвом танцю оволодівають понад  45 дівчаток та хлопчиків віком від 4-х до 15-ти років. Основний склад ансамблю нараховує 45 учасників. Навчальні заняття проходять згідно програми з хореографії. В репертуарі ансамблю понад 15 танцювальних номерів різного жанру: український фольклор,танці народів світу, сучасні танці, дитяча хореографія,естрадний танець. Постановку концертних номерів здійснює керівник колективу - Анастасія Олександрівна.    «Miridance» за п’ять  років  став переможцем багатьох фестивалів та конкурсів різних рівнів.  Колектив бере активну участь у шкільних, районних, обласних, всеукраїнських, міжнародних заходах, концертах, конкурсах, благодійних фестивалях.
 Творча діяльність,навчальні заняття ансамблю проходять завдяки підтримці батьків вихованців. З їх допомогою пошиті костюми,відбуваються поїздки до різних міст . Адміністрація Станіславської дитячої музичної школи висловлює велику вдячність батькам за підтримку та небайдуже ставлення до проблем нашої  школи .
Для вихованців колективу «Miridance» ми намагаємося створити всі умови для підвищення рівня  майстерності та розвитку талантів.
В серпні 2017 року колективу було присвоєно звання «Зразковий аматорський колектив», що ще більше надихнуло дітей до великих перемог, та додало творчого натхнення.

Високопільський район
На фокусованому обговоренні у Високопіллі взяли участь представники громадської ради при райдержадміністрації, молодіжної громадської ради, представники профспілок, громадських організацій, депутати, представники районної влади, у тому числі голова районної ради, райдержадміністрації тощо.
Фінансування ініціатив громадськості
Всі учасники обговорення виступили проти фінансування з місцевого бюджету ініціатив громадськості. Хоча ніхто не висловив заперечення проти фінансування окремих громадських організацій, зокрема Рад ветеранів.
Загальна думка: держава повинна допомагати та фінансувати. Держава не виконує своїх зобовязень. Не вистачає коштів на заробітню платню, відбувається оптимізація та реорганізація, які, фактично, є скороченням. Немає доплат для вчителів за їхню позакласну роботу, на оздоровлення тощо.
У районному бюджеті кошти обмежені. Фінансувати громадські організації не можемо.
Так, Рада ветеранів отримує кошти. У минулому році отримала 30 тисяч грн. Тобто, цільове фінансування й так є.  Зараз планується на рівні 11 тисяч грн. Все це – на заходи. З них 35% йде на заохочення працівників Ради ветеранів. Це 3300 тис. грн у рік у цьому році. Це зарплатня волонтерського центру.
Що робить Рада ветеранів? Вітає 90-річних людей, беруть участь у заходах. Працюють ветеранські організації по селам
Фінансування ветеранських програм відбувається й через сільські бюджети. Так, Архангельський сільський голова заклав на заходи для ветеранів 16 тисяч грн – більше, ніж у районному бюджеті.
Що ще можна фінансувати через програму – учасники фокусованого обговорення не знають.
Органи самоорганізації
ОСББ у Високопіллі є. Загалом їх шість. Органів самоорганізації – не має. Доцільність створення не бачать. Як варіант – створення сільських комітетів самоорганізації, але їх доцільность також оцінюють переважно критично.
Сільські громадські організації
Загалом, у районі офіційно зареєстровано близько двадцяти організацій, але активні не більше п’яти (ветеранська, Червоний Хрест, чорнобильці, афганці, а зараз – ветерани АТО та козаки).
Сільських спортивних клубів не має, спортивних федерацій – не має. 
У селищі Високопілля був створений загін самооборони. Зареєстрований селищною радою як громадська організація охорони порядку.
У Нововознесенську створена громадська організація для співфінансування програм ПРООН. Діє лише на папері.
Сільські громадські організації сприймаються як форма отримання коштів у західних донорів.  Явно відсутня достатня кількість інформації про особливість роботи.
Цікава деталь: На запитання: чи є в селах громадські організації. Загальна відповідь: «Ні, не має». Потім хтось згадує: «А козаки?» Відразу до нас запитання: «А козаки – це громадська організація?» «А, тоді – є. А ще є ветерани».  Вони не співставляють формальну громадську активність з активністю традиційною (ради ветеранів) чи низовою (козаки). Козаки – цікавий феномен чоловічої суспільної активності.
Грантова підтримка діяльності громадських організацій
Для більшості учасників фокусованого обговорення несподіванкою були наявності різноманітних місцевих ресурсів підтримки діяльності організацій громадянського суспільства
У Високопільському районі працюють або працювали проекти ПРООН та ЄС.
Хоча сільські представники скаржаться, що пишуть заявки, але не проходять («Один раз пройшли, а на другому етапі – вже ні. Чому – не знаємо»)
Високопільська селищна рада отримала кошти проекту USAID «Питна вода» (але питної води поки у них не має).
Рівень зацікавленості розвитком громадянського суспільства
Сумна ілюстрація «зацікавленості»: коли почали обговорювати питання фінансування громадських ініціатив з боку західних спонсорів, два сільських голови встали та пішли.
Й чому не має зацікавленості? Відповідь: люди не розуміють навіщо розвивати громадянське суспільство, про які громадські ініціативи може йти мова, коли у селі безробіття, не має перспектив.
У нас проблеми, які не вирішуються – це крім безробіття – медицина (знов скорочення, точніше «оптимізація»), залізниця – хотіли перекривати залізницю, бо не було поїзда на їхню станцію Високопілля, транспорт, дорогі, маршрутки.  Й на цьому фону не є зрозумілим навіщо ця активність.
Ось уривок з монологу голови районної ради: «У нас є депутати, навіщо нам активісти громадських організацій? Депутати є представниками громадськості, бо їх обрали люди. А громадські організації – вони не є незалежні. Вони отримують кошти, тому є залежними від тих, хто їх фінансує»,
Публічні консультації та громадські ради
Діє Молодіжна Рада. Вона складається з представників шкіл та різних закладів, а також службовців. Загалом 12 членів. Голова – не є державним службовцем.  Затверджена розпорядженням голови райдержадміністрації. Процедура така: спочатку круглий стіл на який приїхала молодь з усього району. Кожен заклад обрав свого представника у молодіжній раді
Які заходи проводила Молодіжна рада?
Круглий стіл з питань патріотизму, виїзд у Архангельське, обговорення Указу Президента, обговорення програми «Молодь Херсонщини», ініціювали підготовку концертної програми у клубі, проводили «інформаційно-пропагандистські заходи» (цитую формулювання) в учбових закладах.
Організували проведення свята 1 червня.
На питання: чи молодіжна громадська рада є робочим органом влади чи обєднанням громадян? Відповідь просто не зрозуміли. Вони «активні», вони роблять «корисну справу».
Громадська Рада – 11 членів, з них 6 – молодь. Процедура створення формально не дотримувалася,  бо не має такої кількості громадських організацій. Збирається не дуже часто.
Ініціатива в інформуванні – з боку влади. Яка «всіх запрошує» та формує порядок денний засідання, готує документи до обговорення.
Приклади місцевих ініціатив, які обговорювалися
Лише в одному з сіл Тополиному – питання поставити памятник прикордонникам та афганцям. Було обговорення, збирали кошти.
Більшість проблем вирішується шляхом подання депутатам звернень, або через звернення через районну раду. Проблема із дорогами – звернулися до депутатів (моя примітка – дороги дуже погані)
Сходки та інформування
Сходки частіше всього організовують по запиту від людей. Наприклад – “Люди просять роз’яснити. Приїжджаємо та роз’яснюємо. Наприклад, щодо субсидій”.
Політичний захист громадської активності (партії та громадські організації)
Хоча суспільна активність, яка не контрольована владою є. Відповідно виникають конфлікти. Найбільш активні опинилися серед депутатів районної та селищної ради. Суспільно активні йдуть не у громадські організації, а у політичні партії, шукаючи політичної опіки в центрі.
Головна відмінність: якщо хочеш бути суспільно активною людиною, то в якийсь момент можеш опинитися в конфлікті з місцевою владою. Громадська організація, особливо, місцева навряд чи допоможе. Політична партія, яка має представництво в обласному центрі та у Києві – зможе якщо не захистити, то бути пересторогою для влади, що незадовільна активістом.

Високопільська селищна об’єднана територіальна громада
 «Рухова активність - здоровий спосіб життя - здорова нація», стор 3, середня «Високе поле» № 12 18.03.2016
молодіжна акція  мета  якої проведення агітації  молоді до рухової активності
Сектор молоді та спорту у служби у справах дітей, молодіжна рада райдержадміністрації,
Громада Іванівки та Миколаївки « Схаменіться , люди!», стор. 3 , середня «Високе поле» № 13 29.03.2016 сходка жителів та представників влади з обговорення  питання функціонування місцевої амбулаторії сходка жителі  Іванівки та Миколаївки
І. Ткач « Високопільський край- історії скарбниця», стор 3, велика «Високе поле» № 15  08.04.2016 Висвітлення тематичного заходу, присвяченого історії Високопілля. творчий вечір Районна рада ветеранів,, районний краєзнавчий музей,, громадськість селища
І. Ткач, «Спільно до мети»,  стор. 2, середня «Високе поле» №  16, 15.04.2016 Сходка жителів, с. Князівці  . Вирішення питання про перейменування вулиці Чапаєва.,  з питань  проведення заходів по благоустрою  прибудинкових територій.,  та питання сміттєзвалища, сходка жителі села, депутат Високопільської селищної ради
І. Ткач  «У районі тривають роботи по благоустою, стор. 1, середня » «Високе поле» № 17 22.0.2016 Інформація  про  підсумки  акцї по благоустою селища Суботник «За чисте довкілля» жителі Високопілля, працівники установ та організацій
І. Ткач  « Кнзвці  залучилися д акції «За чисте довкілля» , стор 1, середня «Високе поле» № 17 22.0.2016 Інформація про проведення суботнику у с.  Князівка  Суботник «За чисте дкл ля»
Л. Кузовинець  «Правова та психологічна допомога демобілізованим воїнам АТО та члена їх саме», сор. 2, велика «Високе поле» № 17 22.0.2016
Зустріч демобілізованих воїнів АТО та члені їх сімей з робочою групо волонтерів. ІРЦ «Правовий простір», Центр духовного розвитку «Джерело життя»

Горностаївський район

Горностаївська селищна об’єднана територіальна громада

«Сільські новини» №2 08.01.2016
«Децентралізація матиме успіх, якщо», стор2, велика
засідання громадської ради пи  Горностаївській РДА. Обговорення питань деценралізації
засідання
Громадські організації, що входять до Громадської ради
 «Сільські новини» №17 22.04.2016
А. Музиченко «Багато галасу – аби не даремно», стор. 2, велика
 інформація про  сходку жителів с. Каіри   з питань децентралізації
сходка
 «Сільські новини» №14 01.04.2016
«Про діяльність центр допомоги учасникам АТО», стор. 1. середня
засідання Центру допомоги учасникам АТО  та вирішення поточних питань
виконавча влада, ГО «Херсонська Січ»

Іванівський район
«НОВЕ ЖИТТЯ» № 6 11.02.2016
А. Ніколаєнко  «Новини»
 Зустріч з учасниками АТО з керівниками служб при Херсонській облдержадміністрації з питань АТО ( висвітлення питань медичної, психологічної, юридичної допомоги)
зустріч
 виконавча влада
інформація відсутня
позитивна
«НОВЕ ЖИТТЯ»
 0 №14 07.04.2016
Дружбівський виконком «Дружбівці за чисте довкілля» ,
с тор 3, маленька 
 Проведення  акції  «За чисте довкілля» на території   прилеглої до кладовища с. Дружбівка
О. Боношевська « Про благоустрій на вулиці Горького» , стор, 3, середня
Проведення заходів  прибирання території сміттєзвалища на вул.. Горького
Толока
  жителі  Іванівки за підтримки  депутата районної ради

Каланчацький район
Ситуація навколо звітності та реєстрації об’єднань громадян
Реєстрація та перереєстрація є проблемою для місцевих активістів у звязку із реорганізацією управління юстиції. До того ж багато вакансій на таких не дуже “приємних” з їх точки зору посадах. Так, посада державного реєстратора є вакантною.
Сільські громадські організації та місцева активність
 В районі біля тридцяти зареєстрованих НДО, з яких близько десяти є активними.
Активні громадські організації є. Але не всюди. Все залежить від людського фактору. Наше завдання перетворити активність та розвиненість форм з людського на інституціональний фактор.
Сільські громадські організації існують. Створені в рамках програм співфінансування. Але й після завершення фінансування, за словами учасників обговорення, продовжили свою діяльність
«Районна дія» найголовніші завдання: благоустрій, водопостачання. Бере участь у грантових програмах (крім ПРООН – фонд Кличко, інші фонди.)
«Пролісок» в Гаврілівці. Громадське обєднання в Олександрівці тощо. Вони – працюють.
Центр НДО
Учасники обговорення запропонували створення обласного Центру допомоги НДО, бо є потреби в навчанні, щоб більш ефективно готувати заявки на отримання грантів та отримання інформації.
Органи самоорганізації
На рівні Каланчаку діють мікрорайони, які є офіційно створеними органами самоорганізації (розповідь секретаря селищної ради).
У Каланчаку є мікрорайони. В трьох з них створені комітети. Є голови. Вони пройшли всі необхідні процедури. Вони лише не створили юридичної особи.
Каланчакська селищна рада затвердила положення про діяльність ОСН.  Вони вважають, що ОСН може активно допомагати старостам при обєднанні громад.
Фінансування ініціатив громадськості
Ставлення до фінансування громадських ініціатив викликало різні почуття. З боку селищної ради – зацікавленість. Хочуть знайти приклади, типові договори, бо кошти на це у них є. Є ідеї проведення такого фінансування.
Представники району слухали мовчки та зацікавлено.
Виникле питання під час обговорення: чи буде так, що громада поставить питання, що потрібно вирішувати. Й тоді чи будуть виділятися кошти на вирішення цієї проблеми?
Щоб це вирішувати учасники обговорення пропонували співфінансування. Кошти виділяються на потреби громади, якщо сама громада надає своє співфінансування. 
Публічні консультації та громадські ради
Найтиповіша форма – сходки.
Приклади вирішення місцевих проблем на сходках у селах Каланчацького району: на сходках вирішили черговість ремонтування вулиць у селі. Сільська рада затвердила суму, назви вулиць, які будуть ремонтуватися. А на сходках проголосували які вулиці ремонтувати першочергово.
Провели ранжування вулиць, які будуть ремонтувати. Депутати затвердили це своїм рішенням.
На сходках прийняли рішення про самообкладання – 25 грн на рік на освітлення вулиць. (покупку ламп).
Сходка по перейменуванню вулиць.
Щорічно вирішує щодо ремонту забору на кладовище
(загалом – кладовище  - це один з центрів суспільної уваги та спільної роботи у багатьох селах)
Гаврилівка. Територіальна громада складається з двох сіл. Щоб виявити проблеми першочергового фінансування проведи анкетування. Загалом в Гаврилівці анкетування було проведено 1 у 2014 р., 2 у 2015 р.
Громадська рада при райдержадміністрації існує. Входить десять членів.  Громадська рада – створений новий склад. 10 членів Не активна.
Слухання – по обговоренню вітряків та сонячної електростанції, більшість заходів, їх порядок денний та пакети документів готуються місцеовю адміністарцією.
Місцеві ініціативи
На локальному рівні існують успішні історії та добрі практики використання саме місцевих ініціатив для вирішення проблем. Наприклад, проблема підтоплення. “Люди зібралися та стали вимагати від влади включити насоси”.
Інший приклад – із ситуацією на кордоні – фактично за ініціативи місцевих активістів було проініційовано проведення “народного віче”, як існтрументи консультацій та тиску на правоохоронні органи та органи влади щодо врегулювання ситуації з формуваннями що застосовували насильство на рівні громади.
Ми можемо констатувати, що у Каланчаку є досвід, активність, зацікавленість, енергія (пов’язана з кордоном)

Каланчацька селищна об’єднана територіальна громада

Прояви активності

«Намітили подальші кроки, стор1,2 середня «Слава Праці» №4 28.01.2016
 про зустріч громадських організацій, науковців з жителями с. Каланчак з питання відновлення та підтримки водного та гідрологічного режиму річки Каланчак
 «Громада с. Олексанрівка –за будівництво вітроелектростанції на своїй території » «Слава Праці» № 14 07.04.2016
 Громадські слухання що до розміщення вітроелектростанцій на території ради
 «Громада – це й ті , хто проти! « Лист  звернення 285 жителів «Слава Праці»  №15 14.04.2016
 в статті  жителі висловлюються проти  будівництва вітроелектростанції та наводять аргументи
звернення(з підписами 285 жителі)
жителі села Олексанрівка
«Громада – це і, хто за громаду,  не за власні інтереси» - стаття-звернення жителів Олександрівки з 13 підписами . «Слава Праці»   №21 26.05.2016
Коментар редакції  стосовно  конфліктної ситуації
«Зробимо Україну чистою», стор.1, маленька» «Слава Праці»    №15 14.04.2016
інформація про проведення акції з прибирання зелених зон та  благоустрою території КПВВ «Каланчак» та смуги узбічча автодороги М-17
«Підписано меморандум про співпрацю задля надання правової допомоги учасникам АТО», стор.2,  маленька «Слава Праці»     №17 28.04.2016

Проведена зустріч представників Глопристанського місцевого ценру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,  юристами Скадовського центру правової інформації і консультацій ГО «Скадовськ – мій радний край», Центру допомоги  учасникам АТО при Каланчакський РДА та підписання меморандуму
Н.Федкевич «Європа стає ближчою», стор.2, маленька«Слава Праці»    № 19, 12.05.2016
відкриття пункту Європейської інформації  на базі  Каланчацької бібліотеки

Каховський район

Любимівська селищна об’єднана територіальна громада
Каховська зоря №19 19.05.2016
 «Стадіону в Любимівці бути», стор.1, маленька
Проведення круглого столу тема якого-відновлення стадіону  в рамках реалізації проекту «Сильні  місцеві громади - ключ до успіху реформи самоврядування що реалізується  у рамках Польсько-Канадської програми підтримки демократії»
круглий стіл ГО «В єдності сила», ГО «Нова Генерація»
Олешківський район
Співпраця влади та громадських організацій.
Є конфлікт на рівні влада – громадськість та високий рівень взаємної недовіри. В районі існує приблизно тридцять громадських організацій, що показують свою роботу, але переважно епізодично. Постійно діючиі у середньостроковій перспективі громадські організації так і не булу названі. Але стандартний набір (афганці, чорнобильці, ветерани – найбільш активні, бо системно фінансуються).
Є бажання поставити все на системні рельси. Тому вирішено створити відділ, який би допомогав писати грантові заявки.
Публічні консультації та громадські ради
У учасників обговорення виникло запитання - навіщо консультуватися із громадськістю, якщо є громадська рада при райдержадміністрації? Бо на їх думку туди війшли більшість активних організацій та ініціативних груп і відповідно цей існтурмент може замінити собою публічні консультації.
З точку зору учасників фокусованого обговорення органи влади “радяться” з представниками громадськості через громадську раду. Наприклад, як відзначити день 26 квітня. Хоча є й виключення, але вони відбуваються в рамках протистояння районної та міської влади. Міський голова виділив кошти на спорт, громадська рада при районній державній адміністрації запросила міського голову та й запитала навіщо та куди підуть гроші.
В цілому громадська рада є не дуже активною. Засідання проводяться дуже рідко. Запрошують не всіх. Її у минулі роки розпускали та не визнавали.  Зараз вона нібито існує, а нібито й ні. Ніхто не знає. Засідання не проводяться «Райтаровський (колишній голова райдержадміністрації) створив раду й де тепер та Рада й той Райтаровський?»
Учасники обговорення не знають функцій та завдань громадської ради. Хто вони? Радники чи командири чи дороговказники?
Обговорення було щодо перейменування вулиць. Але пропозиції не були враховані, бо затрималися із термінами.
У влади є стійка недовіра до громадської ради та конфлікт з громадськими активістами. Секретар міської ради називає громадськість «сімєю Скалозуб» (прізвище місцевої активістки). Громадська рада сама себе зїла. Навіщо її створювати при міському голові? (заполітизованість та конфлікт)
Слухання
Яскравий приклад слухань – у Винрозсаднику. Громада вирішила створити окреме село. Провели слухання. Питання вирішено.
А «перейменування» - це питання спустили зверху. Тому виявилася проблема – пропозиції не були враховані.  Тому зараз йдуть колективні звернення, але й вони не враховуються.  А це питання, як символічне дуже хвилює громадян
Актуальне реформування, що стосується кожного (тарифи, субсидії, ЖЕКі-ОСББ)
Влада не розповідає, не проводить у містах загальні збори. Лише по селах сходки.
Відсутня у влади програма довгострокових дій, тому не знає як реагувати й з яких питань  радитися? Іноді проводять слухання, щоб порадитися – а людей мало. Навіщо чиновникам витрачати свій час тоді на це? Або хтось спеціально збирає, виставу проводить – для чого? Для «галочки», а не для реальної справи. 

Великокопанівська сільська об’єднана територіальна громада

Прояви активності
На початку осені 2017 року у Великокопанівській ОТГ створено громадську організацію "Активна жінка"
Шановні жителі сіл Великі Копані і Добросілля, селища Абрикосівка!Звертаємо вашу увагу на те, що у Великокопанівській громаді створена громадська організація "Активна жінка".
Її діяльність спрямована на всебічну пудтримку Великокопанівської громади.
Якщо ви маєте бажання долучитися чи маєте думки та пропозиції щодо цього, надсилайте повідомлення на сторінку ГО "Активна жінка" у фейсбуці за посиланням https://www.facebook.com/pg/ActiveWomanUkraine/posts/?ref=page_internal.
Проект "Здорові діти - майбутнє держави" реалізовано
4 січня 2018 року проведенням відкритого заняття з дітьми в спортивній залі закінчилася реалізація проекту «Здорові діти – майбутнє держави». Даний проект здійснено за фінансової підтримки Британської Ради в рамках проекту «Активні громадяни», за підтримки Фонду «Об’єднання», Великокопанівської сільської ради та відділу освіти Великокопанівської сільської ради Олешківського району Херсонської області.
У старшій та другій молодшій групі Абрикосівського дошкільного навчального закладу ясла-садок «Пурпурова квітка» було проведено відкрите заняття з фізичного виховання «Подорож до лісових друзів».
На заняття завітали в. о. старости Тимчак Любов Андріївна – менеджер проекту «Здорові діти – майбутнє держави», фахівець із розвитку територій та інвестицій Анна Довженко – відповідальна за зв’язки з громадськістю та партнерами у проекті «Здорові діти – майбутнє держави», батьки дітей закладу та працівники ясла-садка «Пурпурова квітка».
На заході було  продемонстровано в дії нове спортивне обладнання, придбане за фінансової підтримки Британської Ради в рамках проекту «Активні громадяни», за підтримки Фонду «Об’єднання» та партнерів –  Великокопанівської сільської рада та відділу освіти Великокопанівської сільської ради Олешківського району Херсонської області, а також ознайомлено батьків з формами та методами роботи з цього напрямку.
Поповнення спортивної зали дошкільного навчального закладу сучасним придбаним спортивним інвентарем, до якого увійшли доріжка-тренажер «Гусениця», доріжка-тренажер «Драбинка», килимок «Топ-топ» та 3 дитячих мати, дало  можливість розвивати потребу в щоденній руховій діяльності, вдосконаленні фізичних якостей. Маленькі члени громади вчаться  формувати навички володіння основними рухами та руховими діями, необхідності щоденно дбати про своє здоров’я.
Даний проект став позитивним прикладом того, що спільні зусилля приводять до позитивного результату. Реалізований задум дав змогу активно взаємодіяти батькам та працівникам дошкільного закладу, дав можливість – усвідомити значимість і важливість кожної ідеї, пропозиції у спільній справі щодо зміцнення фізичного здоров’я дітей.
Представники ініціативної групи вдячні всім, хто залишився не байдужим та допоміг реалізувати проект «Здорові діти – майбутнє держави»!
Бажаємо міцного здоров’я маленьким вихованцям ДНЗ ясла-садка «Пурпурова квітка» селища Абрикосівка, адже здорові діти - майбутнє держави!
Менеджер проекту Тимчак Л. А


«ВІСНИК ОЛЕШШЯ»№19-20 04.03.2016
Т. Дроздова. «Психологічний тренінг для жінок».стор. 8, маленька
 Комунікаційна зустріч з жінками Нової  Маячки, які  опинилися в тяжких життєвих ситуаціях
тренінг «Підвищення самооцінки жінок . впевненості у собі, пошуку власного ресурсу для вирішення  проблем» «Нова Генерація»
 «ВІСНИК ОЛЕШШЯ»№ 21-22  19 .03.2016
«Ріка життя, стор. 2, маленька
Інформація про проведення пішохідної туристсько-краєзнавчої експедиції «Ріка життя»
ГО «Олександрійці» за підтримки Міністерства молоді та спорту України
 «Поселення Винрозсадник нарешті одержить статус
Інформація про проведені збори мешканців Винрозсадника щодо приведення до відповідного статусу поселення Винрозсадник

Чаплинський район

Чаплинська селищна об’єднана територіальна громада
В. Артющенко. (Преображенський сільський олова.) Засідання «Круглого столу» в Преображенці», стор 4, велика - «Голос Таврії» №3   від 21.01.2016
Круглий стіл стосовно питання заборгованості по податкам на земельні ділянки та паї, питання води та сміття
 А. Ращупкина, голова Чаплинської РО Ліги соціальних працівників Ураїни « Проект На зустріч один одному», стор 3 ,  середня «Голос Таврії» № 12 від 12.03.2016
проведення підсумкової зустрічі  за проектом»на зустріч один одному», проект за підтримки Української миротворчої Школи. Підсумки ефективності проведення заходів за проектом (відвідання виїздів у місця розташування військовослужбовців, налагодження соціальних відносин між місцевим населенням та військовими
Чаплинська РО Ліга соціальних працівників України
Л. Грищенко  « працювати – значить діяти», стор 3, велика «Голос Таврії»  № 31 17.03.2016

 Висвітлення  заходів    завершення  проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду –III» та заходи яки проходили відразу у двох закладах -
НВК «Чаплинська школа-гімназя» та  с. Григорівка
Херсонський обласний ресурсний цент громад та проект ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду –III»
А. Ращупкіна , голова громадської ради при держадміністрації
 « Засідання громадської ради при районній державній адміністрації» , стор 1,   маленька «Голос Таврії»  №14 від 07.04.2016
висвітлення    позачергового засідання  громадської ради  щодо творення  благодійного Фону для первинної допомоги особам, які виявили бажання проходити військову службу за контрактом, демобілізованим учасникам АТО, членам сімей загиблих та постраждалих учасників АТО
громадська рада ради при районній державній адміністрації
А. Андрієвський «Весняна толока у Павлівчан» стор.3,  маленька «Голос Таврії» №17 від 2.04.2016
Проведення толоки  на сільському кладовищі за участю  мешканців села, депутатів,, членів виконавчого комітету
Сільська рада  при співпраці з районним центром зайнятості

Асканія-Нова селищна об’єднана територіальна громада
В . Свінціцький Асканія-Нова селищний голова «Наше майбутнє  в наших руках», стор .3, маленька  «Голос Таврії» № 18 від 21.04.2016
Сходка громади в с. Маркеєв – проведення дискусії стосовно перспектив існування та розвитку громади,  про об’єднання громад с. Маркєев та Асканія-Нова
сходка, (збори жителів села та запрошені предстаники  райдержадміністрації, райради, голови та секртарі селищних рад)
На перший день народження Асканійській громаді подарували новий стадіон «Askaniya Arena»
30 вересня Асканійська об’єднана територіальна громада відсвяткувала свій перший день народження – рівно рік минув з моменту об’єднання мешканців в окрему ОТГ.
З нагоди першої річниці особливим подарунком для місцевих жителів та, особливо, дітей і молоді стало відкриття нового спортивного стадіону з футбольним полем розмірами 106 на 64 метри квадратні під назвою «Askaniya Arena».
Одразу ж після відкриття стадіону, на футбольному полі провели товариський матч між командами Херсонської комплексної ДЮСШ «Освіта» та футбольним клубом «Асканія-Нова ОТГ» 2008 року народження.
Юні футболісти вперше зіграли матч на такому великому полі й відзначили, що грати дуже зручно й в ході гри зовсім не страшно падати завдяки спеціальному покриттю поля.

На офіційне відкриття стадіону завітали численні гості, представники влади, громадськість. Привітав членів Асканійської ОТГ і в. о. першого заступника голови обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій:
«Побудова цього стадіону і є результатом реформи децентралізації для вашої громади. Це заслуга людей, які живуть тут, розуміють важливість об’єднання і небайдужі до свого селища».
Також на урочисте відкриття й святкування першої річниці заснування громади завітав Надзвичайний та Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук:
«Відчувається, що об’єднана територіальна громада під вмілим керівництвом голови вміє мобілізувати ресурси, які тепер надані в результаті реформи децентралізації».
Новий стадіон «Askaniya Arena» освятили, музичними виступами громаду привітав хореографічний колектив «Альтаір» і далі розпочалася футбольна гра – на поле змагатися вийшли футбольний клуб «Колос-ОТГ» (Асканія-Нова) та «Таврія» (Новотроїцьк).
Вже надвечір з першим днем народження музичними подарунками Асканійську громаду привітала заслужена артистка України Ружена Рубльова.
http://decentralization.gov.ua/news/7076

Присиваська сільська об’єднана територіальна громада
Л. Грищенко  « працювати – значить діяти», стор 3, велика «Голос Таврії»  № 31 17.03.2016
 Висвітлення  заходів    завершення  проекту ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду –III» та заходи яки проходили відразу у двох закладах -
НВК «Чаплинська школа-гімназя» та  с. Григорівка
Херсонський обласний ресурсний цент громад та проект ЄС ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду –III»
С. Кліщевський. « Зустріч по обміну досвідом», стор. 3. Маленька «Голос Таврії»  № 21, від 26.05.2016
Зустріч  громади Цюрупинського району та  громади с. Григорівки  з метою обміну досвідом  впровадження інноваційних проектів у рамках  Програми розвитку ООН та громадської організації «Майбутнє Григорівки», Григорівської сільської ради що впроваджується Європейським Союзом
Григорівська сільська рада, ГО«Майбутнє Григорівки»

Одним з цікавих проявів громадської активності у сільських об'єднаних громадах був процес розробки стратегій розвитку ОТГ.
В Присиваській громаді підготували з цього приводу цікавий відеоролик. Подібні обговорення відбувалися й в інших громадах.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Борозенська сільська об’єднана територіальна громада

Розвиток інформаційного простору в громадах

Сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства