Огляд громадської активності

Результати дослідження громадянського суспільства в сільській місцевості показує невелику громадську активність, майже повне відсутність структур громадянського суспільства, низький рівень самоорганізації. 
Осередки активності концентруються лише навколо районних центрів. 
Ось який зріз наявних структур громадянського суспільства виявило дослідження стану громадянського суспільства.
Головні показники та індикатори, які ми досліджували: кількість організацій, вид діяльності, активність, залучення до заходів влади, залучення до діяльності дорадчо-консультативних органів (громадські ради). Був виявлений такий рівень активності ІГС по районам Херсонської області (за відомостями, що були надані Херсонською облдержадміністрацією):

 Всього, у відповідях від райдержадміністрацій фігурує 371 об’єднань громадян.
З них, діючими є 181, тобто 48,7%. Найбільше організацій в Генічеському районі – 82, в Каховці – 55, в Білозерському районі – 40, у Верхньорогачиському – 36.
Активними працівники районних адміністрацій вважають 161 організації, приблизно по 10 організацій на район. Більшість з их діють в самих районних центрах.
Доволі цікавий результат і по кількості діючих організацій і по кількості активних. Відомо, що постійно створюються організації громадянського суспільства, активно діють, з часом перестають вести активну діяльність, залишаються тільки на папері, але їх реєстрацію не скасовують і формально вони продовжують існувати. Ми прогнозували отримати інформацію про велику кількість існуючих організацій, але не сподівались на таку кількість діючих, і тим більше активних об’єднань.
Практично всі діючі організації, за даними районних адміністрацій, запрошують на офіційні заходи, організовані органами влади. Таких організацій ми нарахували 202. Тут слід надати пояснення. У відповіді на запит з міста Каховка, де зареєстровано 55 організацій, і більша частина є діючою, нам не надали інформацію про діючі та активні об’єднання, але зазначили ті, що запрошують на офіційні заходи, організовані органами влади. Тому, спотворились загальні результати. Запрошених організацій виявилось трохи більше ніж діючих.
Крім того, є випадки, коли організація не відмічається як діюча, але її представників запрошують на заходи влади. Тобто, лідер організації залишається активним, а очолювана ним організація вже не діє.
Представники 118 об’єднань громадян з 202 діючих приймають участь в роботі різних дорадчого-консультативних органів при місцевій владі. Маються на увазі громадські ради, колегії при РДА, робочі групи тощо. З одного боку непоганий результат (58,4%), з іншого, це резерв для формування системи взаємодії та партнерства між владою та громадянським суспільством.  
Характеристика організацій за напрямками діяльності

Найбільшу групу організацій – 108 ми умовно об’єднали назвою  «За інтересами». До неї ми віднесли організації які намагаються вирішити, як правило, одну, дві конкретні проблеми певної, невеликої групи громадян. Сюди ми віднесли спортивні організації, об’єднання мисливців та рибалок, бджолярів,  організації по вирішенню проблем дозвілля, вузьких соціальних та економічних проблем. Серед них, як раз, найбільший відсоток «мертвих» організацій. Діючими вважають 46, активними 36. Трохи більше – 50 запрошують на заходи влади. І найцікавіше, представники тільки 18 організацій такого типу входять до дорадчих органів. Як, бачимо, об’єднання «за інтересами» не сильно впливають на громадське та політичне життя громад.
На другому місці ветеранські організації, їх 43. Організації працюють з різними цільовим групами: учасники війни, ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС, афганці, пенсіонери силових структур тощо. 31 такі організації, зі інформацією районних державних адміністрацій є діючими, 27 активна. Дуже високий показник. Ще більше – 33 організацій постійно запрошують на заходи влади. 30 членів ветеранських організацій входять до громадських рад та інших дорадчих органів. Це є свідченням не тільки високої активності, але й намагання впливати на владу та на процеси в своїх громадах. Можливо це пов’язано з бажанням збільшувати свої ресурси.
Останнім часом новим трендом стало створення об’єднань,  які займаються охороною правопорядку, залучають до своїх лав колишніх учасників АТО. Сьогодні, за даними відповідей на інфозапити, створено 32 такі організації. Серед них доволі високий відсоток діючих – 27 організацій. 29 організацій постійно запрошують на заходи влади. 11 організацій представлені в місцевих дорадчо – консультативних органах.
За даними відповідей на інформаційні запити в районах області створені 28 профспілкових організацій. 15 з них є діючими, 13 запрошуються на заходи влади. 10 входять до дорадчих органів.
22 організації ми віднесли до політичних. При цьому, дуже цікаво, всі вони, на думку, районної влади є «мертвими». Жодна з них не є діючими, а їх представників не запрошують на заходи влади. Ці об’єднання раніше виникали масово під час виборчих кампаній, особливо в форматі молодіжних НГО: «Молоді Регіони», «Соціалістична Молодь», «Анти кримінальний Вибір», «Громадський Контроль». Але після виборів вони вже нікому не були потрібні, і ці організації залишаються на паперах. Чи не прийшов час зайнятись їх ліквідацією?
19 організацій декларують намір сприяти розвитку підприємництва та малого бізнесу, вирішенню господарських питань. В більшості районів створені та діють відділення обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників, організації власників великої рогатої худоби, спілки роботодавців тощо. 8 організацій є діючими та активними, 10 запрошують на заходи, представники 7 організацій входять до дорадчих органів.
26 організацій відмічені як молодіжні (насправді їх більше, але ми вилучили з їх числа політичні організації). З них тільки 12 діючі та 11 активних. Складається враження що місцеві лідери швидко виростають з молодіжних «штанців» або взагалі виїжджають до центрів.
В області створено 15 організацій, які займаються розвитком козацьких традицій. Діючими вважать тільки 8 таких організацій, 7 активними. Але 12 козацьких лідерів запрошують на заходи влади, а 8 представників входять до дорадчих органів. Тут, перекіс знову пов'язаний із Каховкою, де створена найбільша кількість подібних організацій, але немає інформації про їх діяльність та активність.
 Також ми відмітили 10 релігійних організацій. 9 з них є діючим, 9 активними, 9 запрошують на заходи влади, але тільки 1 входить до дорадчих органів.
Також ми відмітили 7 організацій благодійного спрямування. 3 з них є активними та діючими. 3 запрошуються на заходи влади, 3 приймають участь в роботі дорадчих органів.
Також у відповідях на запити фігурують по кілька жіночих, освітніх, дитячих, волонтерських, правозахисних організацій, організацій соціального спрямування. У Верхньорогачиському районі створені 5 органів самоорганізації населення.
Як бачимо, в районах області є певна кількість працюючих організацій, які могли б стати підґрунтям для розвитку громадянського суспільства. На жаль дуже мала кількість сільських організаціє. Це, на нашу думку є сьогодні пріоритетом для нової програми.
Зазначимо, що лише вибіркове анкетування, яке ми провели в травні – червні цього року  в 11 адміністративних одиницях Херсонської області, під час якого ми опитали 60 представників Інститутів громадянського суспільства виявило 90 активних громадських та благодійних організацій. Це дає можливість стверджувати, що кількість активних представників Громадянського суспільства є вищою, ніж про це йдеться в офіційних документах.

Медіа присутність громадських об’єднань в місцевих ЗМІ. Моніторинг преси

Результати проведеного моніторингу преси засвідчили, місцеві НГО не часті гості на сторінках місцевих газет.  Всього  згадуються 24 НГО (13 місцевих та 11 обласних та всеукраїнських). Таким чином, маємо 13 об’єднань з 185 діючих. Нагадаємо, шо з цих діючих 164 є активними. Але ця активність не завжди є підставою для того щоб преса звернула на неї увагу.
Про яку саме діяльність НГО пишуть газети? Левова частка публікацій стосується комунікаційних заходів. Зустрічі, зустрічі з презентаціями, форуми, круглі столи по обговоренню самих різних проблем, всього 23 таких заходів. Найбільш популярна тема обговорень – захист прав учасників АТО. За час дослідження преса висвітлила проведення 8 різноманітних тренінгів, які, як правило, проводять обласні громадські організації за сприяння місцевих. Найбільш популярна тема семінарів таж сама – захист прав учасників АТО. Також проводились тренінги з розвитку НГО та написанню проектів.
І тільки 7 публікацій про заходи громадських організацій. Цього відверто замало, адже ці публікаціє є свідченням сталої ситуації в громадянському суспільстві. Переважання комунікаційних та навчальних заходів, пріоритет в їх реалізації регіональних НГО є свідченням того, що становлення громадянського суспільства в районах області проходить стадію становлення. 
Розвиток процедур участі громадськості у формуванні  та реалізації державної, регіональної політики та  вирішенні питань місцевого значення

Моніторинг преси засвідчив. В сільських районах області існує, хоч і не дуже високий, але певний рівень залученості інститутів громадянського суспільства до вирішення місцевих проблем. Але, на жаль, поки що ініціатором цього процесу, майже виключно є влада. Коли владі вигідно, або є потреба відзвітувати «на гору», вона активно радиться з громадою, ініціює заходи.
Більшість таких заходів ми об’єднали в одну групу – консультації. Таких, за півроку, ми нарахували 18. Проводились вони в різних формах: сходки, круглі столи, зустрічі організовані владою. Можна виділити кілька головних тем таких заходів:
питання декомунізації та перейменування вулиць;
питання об’єднання громад;
проблеми учасників АТО;
 обговорення критичних проблем громад повсякденного характеру (благоустрій, ЖКГ, будівництво тощо);
Цікаво, що обидва  негативних матеріали, виявлені під час моніторингу, стосуються саме таких консультацій Обидві стосуються Високопільського району. Одна про сходку мешканців на якій  обговорювали питання функціонування місцевої амбулаторії, друга теж про сходку, про зустріч  представників влади з  жителями  Високопілля  по питанню перейменування  вулиць.
Крім консультацій можна виділити 4 матеріали про засідання громадських рад при РДА в чотирьох районах області, на яких також розглядались різні питання від проблем децентралізації до політичних.  Виникає питання. Практично в кожному з 18 районів області створені громадські ради при РДА, також вони створені в Каховці та в Новій Каховці. За 6 місяців тільки 4 публікації. Чому місцева преса так мало уваги приділяє їх діяльності? Невже в районах так багато інших важливих інформаційних приводів? Або громадські ради нічого не генерують?
Ще 5 заходів ми віднесли до Громадських слухань. Судячи з характеру публікацій вони також були ініційовані, або повністю контрольовані владою. Але, слід зазначити, такі заходи мають набагато більше ваги ніж звичайні зустрічі та сходки. За результатами слухань повинні бути затверджені резолюції, які влада зобов’язана розглянути. Тобто це пряма участь громадян в прийнятті рішень.
На жаль преса сьогодні дуже рідко пише про подібні заходи. З’ясувати скільки їх було проведено за минулий рік ми не можемо. Знову повертаємось до старої проблеми: цю інформацію нам також не надали місцеві органи влади.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Борозенська сільська об’єднана територіальна громада

Розвиток інформаційного простору в громадах

Сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства